Beneluks kuhinja

                        Gambori sa karfiolom



Sastojci:

500 grama očišćenih gambora
300 grama karfiola
1 dl belog vina
4 čena belog luka
50 ml neutralne pavlake
so
biber
maslinovo ulje

Priprema:

Staviti malo maslinovo ulje u tiganj i sačekati da dostigne potrebnu temperaturu. Zatim dodati četiri čena sitno seckanog belog luka. Kada luk fino zamiriše, očišćene gambore pažljivo dodati i kratko distati, a zatim dodati so, biber i belo vino. Na kraju dodati malo neutralne pavlake.

Na pari skuvati karfiol i sve zajedno servirati.


Prijatno!






 HRONO VAFLI


Sastojci:
1,5 šolja speltinog brašna
6 kašičice stevije
2 jajeta
100 grama putera
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja kisele vode
kora od limuna

Priprema:
Rastopiti i prohladiti puter. Pomešati suve sastojke, odvojiti žumnca od belanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg. u činijici sa žumancima dodati kiselu vodu i ohlađeni puter i blago izmešati. Dodati suve sastojke, narendati koru od limuna i na kraju dodati sneg od belanaca uz blago mešanje.
Zagrejati aparat za vafle, svaki put pre pečenja premazati uljem i ispeći.
Poslužiti uz tahini, rogač ili steviju u prahu.





Vafli

Najpoznatiji su briselski i liješki vafli iz Belgije.  Briselski se prave sa dodatkom kvasca, mekani su i savršeno pravilnog oblika. Liješki se prave od gušće smese, dodaju se šećerne perlice koje se karamelizuju i ivice postaju nejednake. Mogu se jesti uz dodatak šlaga, sladoleda, topljene čokolade i raznog voća, najčešće jagoda i banana.

Uz FrituurWaffle su najčešća i najpoznatija ulična hrana u Belgiji.









                                                          MUŠULE


Sastojci:
1 kilogram svežih mušula
4 veća čena belog luka
2 dcl belog vina
1 limun
maslinovo ulje
zelen lišće
so

Priprema:
Mušule oprati i tupom stranom noža dobro očistiti. U veću šerpu dodati maslinovo ulje i kad se zagreje dodati sitno seckani beli luk. Zatim dodati mušule, zelen lišće, so i belo vino. Poklopiti i kuvati oko osam minuta uz povremeno lagano mešanje.
Prijatno!

Prilikom kupovine mušula birajte one koje su potpuno zatvorene ili one malo otvorene koje se na blagi pritisak zatvaraju lako.

Meso mušula sadrži gvožđe,
fosfor, selen, kalcijum, jod, kalijum, natrijum i dosta vitamina, posebno B12.
















                                               WORTELSOEP



Sastojci:
4 veće šargarepe
1 krompir
1 luk
pola kašike svežeg djumbira
puter
3 l vode
100 ml pavlake za kuvanje
1 šolja bujona od povrća
beli biber
himalajska so
1 začinski buket (lovor, majčina dušica, peršun)
peršun


Priprema:
Rastopiti puter u šerpi, sitno iseckati luk i krompir, šargarepu iseckati na kolutove i zajedno kratko dinstati. Dodati vodu i začinski buket i kuvati 35 minuta. Dodati šolju bujona od povrća, iseckan djumbir, so i beli biber. Na kraju dodati pavlaku za kuvanje i dobro izmiksati sve štapnim mikserom.
Dekorisati peršunom-

Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар