Glavna jela

          Ćufte od leblebija sa sosom od bibera



Sastojci:

Ćufte:
250 grama leblebija
50 grama feta sira
jedna manja tikvica
glavica crvenog luka
3 čena belog luka
3 kašike brašna
1 kašika domaćih prezli
1 kašičica praška za pecivo
Sos:
50 grama putera
250 mililitara neutralne pavlake
1 kašika brašna
 kašičica soli
prstohvat šećera
mešavina bibera


Priprema:

Ćufte
Sveže leblebije je najbolje pripremiti dan pre upotrebe tako što ćete ih potopiti u vodu da omekšaju najmanje osam sati. Ili možete koristiti već pripremljene leblebije iz konzerve. Nakon toga ih isperite, dobro procedite i sameljite u čoperu. Smesi dodajte feta sir, sitno rendanu tikvicu kojoj odstranite višak tečnosti, sitno seckan crveni i beli luk, kašiku prezli, 3 kašike brašna i jednu kašičicu praška za pecivo. Dobre izmešati smesu i odložiti u plastičnoj posudi da odstoji dva sata u frizideru. Nakon toga oblikovati ćufte debljine 1 centimetar i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Sos:
U zagrejanom tiganju rastopiti puter i dodati kašiku brašna uz brzo mešanje. Dodati neutralnu pavlaku, prstohvat šećera, kašičicu soli i mešavinu bibera u količini po želji i ukusu.
Ćufte preliti sosom i služiti tople.

Prijatno!





Prebranac


Sastojci:

500 grama pasulja
700 grama crnog luka
4 kašičice aleve paprike
3 kašičice soli
2 kašičice bibera
ulje

Priprema:

Pasulj je potrebno kuvati dok voda proključa, tu vodu odlite, zatim ponovo nalite vodu i kuvajte oko dva sata u zavisnosti od vrste pasulja. Ako želite da ubrzate ovaj proces možete koristiti pasulj iz konzerve. Procedite pasulj nakon kuvanja. Naseckajte krupnije crni luk i izdinstajte ga na ulju uz dodatak soli i bibera. Kada luk postane staklastog izgleda dodajte alevu papriku.
Vatrostalnu ili keramičku posudu premažite uljem, pa ređajte sloj pasulja, pa sloj dinstanog luka dok ne potrošite sve. Peći oko 35 minuta na temperaturi od 200 stepeni.


                              Čamčić od patlidžana



Sastojci za dve osobe:
2 patlidžana
300 grama junećeg mesa
2 čena belog luka
Glavica crnog luka
Maslinovo ulje
Himalajska so
Biber
Peršun

Priprema:
Supenom kašikom izdubite "meso" patlidžana tako da ostane samo kora sa tankim omotačem.
Deo koji ste izvadili sitno iseckajte, posolite i ostavite kratko da odstoji. Za to vreme izdinstajte sitno iseckani crni luk na maslinovom ulju, dodajte meso, a nakon nekoliko minuta i "meso" patlidžana. Dodajte so, biber, sitno iseckan beli luk i peršun.
Izdinstanim filom napunite "čamčiće" od kore patlidžana i sve zajedno kratko peći u rerni na 200 stepeni dok i kora ne bude spremna za konzumiranje.

                                     Grill and Green

Sastojci:
1 veća vratna krmenadla
1 manji brokoli
pola tikvice
kriška limuna
čen belog luka
so
biber
puter
maslinovo ulje

Priprema:
Krmenadlu blago "zarezati" nožem na nekoliko mesta, zatim posoliti, pobiberiti i premazati sitno iseckanim belim lukom. U zagrejani gril tiganj bez dodavanja masnoće ispeči ovaj savršeni komad mesa dok ne dobije rumenkastu boju. Zatim izgrilovati tikvice na visokoj temperaturi veoma kratko.
Za pripremu pirea od brokolija, svež brokoli obarite na pari, procedite ga i prelijte hladnom vodom kako bi zadržao lepu zelenu i prirodnu boju. Uz dodatak putera i soli izradite ga štapnim mikserom dok ne postane pire masa. Servirajte uz krišku limuna i uživajte u brzom i ukusnom hrono ručku.

                                 Šarena vrteška


Sastojci:
200 grama kobasice sa visokim postotkom mesa
Humus
So
Biber
Čija semenke
Zelen lišće 
Mlevena paprika
Kurkuma
Maslinovo ulje

Priprema;
Kobasicu pobiberite, posolite i kroz sredinu probodite stapic kako bi prilikom pečenja zadržala oblik.
U  tiganju sa malo maslinovog ulja ispecite kobasicu, zatim napravite jednake kuglice od humusa i uvaljajte ih u začine dok se začin jednako ne rasporedi po čitavim spoljnim delovima kuglica. Servirajte na tanjir i uživajte.



                                   GRILOVANO BELO


Sastojci:
300 grama belog mesa
Mleko
Brasno
Puter
Muskantni orah
200 grama krompira
Prezle
Paprika (puder)
Garam Masala
So
Biber
Paradajz
Zelen lišće
Morska so
Beli luk
Maslinovo ulje

Priprema:

Pileće belo meso isfeletirati, začiniti i preliti sa veoma malo maslinovog ulja. Peći na visokoj temperaturi u gril tiganju.

Krompir oljuštiti, iseći na komade i staviti u plek za pečenje. Začiniti sa Garam masalom, paprikom, biberom i solju. Dodati malo ulja i pola čaše vode. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Odstraniti peteljku od paradajza, prepoloviti ga i odseći veona mali deo sa donje strane kako bi stabilno mogao da stoji u pleku. Pomešati prezle, beli luk, zelen lišće i malo maslinovog ulja i staviti preko svake polovine paradajza. Peći na 200 stepeni 15 minuta u zagrejanoj rerni.

Bešamel:
5 kašika maslaca
4 kašike brašna
4 šolje mleka
2 kašičice soli
1/2 kašičice sveže narendanog muskantnog oraha

U šerpi srednje veličine zagrejati puter na srednjoj temperaturi dok se ne istopi. Dodati brašno i mešati intezivno dok ne postane glatko. Na srednje jakoj vatri kuvati uz stalno mešanje dok masa ne postane zlatne peščane boje (oko 5-6 minuta).
Dodavati šolju po šolju toplog mleka uz mešanje i kuvati oko 7-8 minuta. Skloniti sa vatre, dodati so i muskantni orah i promešati.

Prijatno!


                                       MESNI ROLAT


Sastojci:
300 grama junećeg mlevenog mesa
300 grama svinjskog mlevenog mesa
šunka
gauda sir
so
biber
kurkuma

Priprema:

Pomešajte meso, začinite i "razvucite" u pleku tako da bude ravnomerno raspoređeno debljine oko 1 centimetar. Poređajte listove šunke i sira i urolajte meso u lepo oblikovan rolat. Umotajte ga u aluminijumsku foliju i pecite 25 minuta na 200 stepeni. Zatim uklonite foliju i pecite još desetak minuta.
Prijatno!

GRČKA MUSAKA


Sastojci:
Patlidzan
Bolonjez sos
Besamel sos
so
biber
origano

Patlidzan se iseče na kolutove i kratko zapeče. Preko njega se stavi bolonjez sos, pa zatim Bešamel sos i sve zajedno zapeče 15 minuta na 200 stepeni.


Bolonjez (Ragu) sos:

5 kašika putera
100 grama slanine
1 crni luk (sitno iseckan)
1 štap celera (sitno iseckan)
½ kilograma mlevene junetine
dve šolje punomasnog mleka
jedna šolja telećeg ili junećeg bujona
jedna šolja suvog belog vina 
jedna šolja sitno naseckanog paradajza i još pola šolje pasiranog paradajza
so
biber
muskatni oraščić

Priprema:
U velikoj širokoj šerpi propržite slaninu, dodajte puter, luk i celer i dinstajte dok ne omekša – pet do sedam minuta. 

Dodajte mlevenu junetinu ili teletinu i so i pržite dok ne izgubi ružičastu boju. Dodajte mleko i pustite ga da proključa, a zatim smanjite temperaturu na minimum, pokrijte i pustite da se polako krčka barem jedan sat, ili dok tečnost ne uvri. 

Dodajte bujon, vino, paradajz i začine. 




Bešamel sos:

Sastojci:

5 kašika maslaca
4 kašike brašna
4 šolje mleka
2 kašičice soli
1/2 kašičice sveže narendanog muskantnog oraha

U šerpi srednje veličine zagrejati puter na srednjoj temperaturi dok se ne istopi. Dodati brašno i mešati intezivno dok ne postane glatko. Na srednje jakoj vatri kuvati uz stalno mešanje dok masa ne postane zlatne peščane boje (oko 5-6 minuta).
Dodavati šolju po šolju toplog mleka uz mešanje i kuvati oko 7-8 minuta. Skloniti sa vatre, dodati so i muskantni orah i promešati.

Grci u bešamel sos dodaju 2 žumanca, ukus je veoma dobar i možete probati i tu verziju.






                             ODREZAK U SOSU OD BIBERA


Odrezak 200 grama
Krompir 150 grama
Sos od bibera

Odrezak se peče u dužini prema ukusu i on može biti podeljen u nekoliko kategorija:

BLUE RARE: peče se u tiganju koji mora biti zagrejan na 55 stepeni i peče se svega jedan minut.

RARE: peče se na 63 stepena, okreće se jednom i u tiganju je do dva minuta.

MEDIUM RARE: peče se na 64 stepena, okreće se sa svih strana.

MEDIUM: temperatura se podiže do 71 stepena, spolja treba da bude pečen, a iynutra mora biti roze boje i veoma sočan.

WELL DONE; peče se na 77 stepeni, prvo se na peče na jakoj vatri, a zatim na slabijoj, kako bi meso ostalo sočno.

VERY WELL DONE: peče se na 82 stepena i više, odreyak se peče dok u potpunosti ne postane taman, važno je voditi računa da meso ne postane suvo.

Preporuka većine poznatih kuvara je da se meso priprema medium rare ili medium, kako bi odrezak zadržao svoju sočnost i ukus.

Sos od bibera:

1 kašika putera
1 kašika oštrog brašna
1,5 dl neutralne pavlake
1 kašika bibera u zrnu
1/2 kašičice muskantnog oraha
so

Na puteru kratko propržiti brašno, ali tako da ostane svetle boje. U avanu usitnite biber i dodajte u šerpu, zajedno sa izrendanim muskantnim oraščićem. Dodajte neutralnu pavlaku i so i kuvajte dok se ne dobije željena gustina sosa.

Pomfrit:
Oljuštiti, oprati i iseckati krompir. Pre prženja ga obrisati krpom, kako bi se uklonila voda.





Нема коментара:

Постави коментар