недеља, 2. октобар 2016.

HRONO VAFLI

    Hrono vafli


Sastojci:
1,5 šolja speltinog brašna
6 kašičice stevije
2 jajeta
100 grama putera
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja kisele vode
kora od limuna

Priprema:
Rastopiti i prohladiti puter. Pomešati suve sastojke, odvojiti žumnca od belanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg. u činijici sa žumancima dodati kiselu vodu i ohlađeni puter i blago izmešati. Dodati suve sastojke, narendati koru od limuna i na kraju dodati sneg od belanaca uz blago mešanje.
Zagrejati aparat za vafle, svaki put pre pečenja premazati uljem i ispeći.
Poslužiti uz tahini, rogač ili steviju u prahu.





Vafli

Najpoznatiji su briselski i liješki vafli iz Belgije.  Briselski se prave sa dodatkom kvasca, mekani su i savršeno pravilnog oblika. Liješki se prave od gušće smese, dodaju se šećerne perlice koje se karamelizuju i ivice postaju nejednake. Mogu se jesti uz dodatak šlaga, sladoleda, topljene čokolade i raznog voća, najčešće jagoda i banana.

Uz Frituur, Waffle su najčešća i najpoznatija ulična hrana u Belgiji.



1 коментар: