GRČKA MUSAKA
Sastojci:
Patlidzan
Bolonjez sos
Besamel sos
so
biber
origano
Patlidzan se iseče na kolutove i kratko zapeče. Preko njega se stavi bolonjez sos, pa zatim Bešamel sos i sve zajedno zapeče 15 minuta na 200 stepeni.
Bolonjez (Ragu) sos:
5 kašika putera100 grama slanine
1 crni luk (sitno iseckan)
1 štap celera (sitno iseckan)
½ kilograma mlevene junetine
dve šolje punomasnog mleka
jedna šolja telećeg ili junećeg bujona
jedna šolja suvog belog vina
jedna šolja sitno naseckanog paradajza i još pola šolje pasiranog paradajza
so
biber
muskatni oraščić
Priprema:
U velikoj širokoj šerpi propržite slaninu, dodajte puter, luk i celer i dinstajte dok ne omekša – pet do sedam minuta.
Dodajte mlevenu junetinu ili teletinu i so i pržite dok ne izgubi ružičastu boju. Dodajte mleko i pustite ga da proključa, a zatim smanjite temperaturu na minimum, pokrijte i pustite da se polako krčka barem jedan sat, ili dok tečnost ne uvri.
Dodajte bujon, vino, paradajz i začine.
Bešamel sos:
Sastojci:
5 kašika maslaca
4 kašike brašna
4 šolje mleka
2 kašičice soli
1/2 kašičice sveže narendanog muskantnog oraha
U šerpi srednje veličine zagrejati puter na srednjoj temperaturi dok se ne istopi. Dodati brašno i mešati intezivno dok ne postane glatko. Na srednje jakoj vatri kuvati uz stalno mešanje dok masa ne postane zlatne peščane boje (oko 5-6 minuta).
Dodavati šolju po šolju toplog mleka uz mešanje i kuvati oko 7-8 minuta. Skloniti sa vatre, dodati so i muskantni orah i promešati.
4 kašike brašna
4 šolje mleka
2 kašičice soli
1/2 kašičice sveže narendanog muskantnog oraha
U šerpi srednje veličine zagrejati puter na srednjoj temperaturi dok se ne istopi. Dodati brašno i mešati intezivno dok ne postane glatko. Na srednje jakoj vatri kuvati uz stalno mešanje dok masa ne postane zlatne peščane boje (oko 5-6 minuta).
Dodavati šolju po šolju toplog mleka uz mešanje i kuvati oko 7-8 minuta. Skloniti sa vatre, dodati so i muskantni orah i promešati.
Grci u bešamel sos dodaju 2 žumanca, ukus je veoma dobar i možete probati i tu verziju.
Нема коментара:
Постави коментар