недеља, 11. децембар 2016.

VEGE-KARFIOL-MUSAKA

Sastojci:
5 krompira srednje veličine
Puter
1 veći karfiol
Bešamel sos
Gauda sir
Biber
So
Muskantni orah

Priprema:

Krompir preseći na polovine, oprati i obariti u vodi. Oljustiti, izraditi ga kao za pire, possoliti, dodati malo muskantnog oraščića i  ravnomerno rasporediti u đuveč plek koji je prethodno namazan puterom.

Karfiol iseći na sitne cvetove, oprati, obariti i ravnomerno rasporediti preko krompira. malo stisnuti od gore kako bi se savršeno lepo rasporedio preko krompira.

Bešamel
5 kašika maslaca
4 kašike brašna
4 šolje mleka
2 kašičice soli 
1/2 kašičice sveže narendanog muskantnog oraha  
U šerpi srednje veličine zagrejati puter na srednjoj temperaturi dok se ne istopi. Dodati brašno i mešati intezivno dok ne postane glatko. Na srednje jakoj vatri kuvati uz stalno mešanje dok masa ne postane zlatne peščane boje (oko 5-6 minuta).Dodavati šolju po šolju toplog mleka uz mešanje i kuvati oko 7-8 minuta. Skloniti sa vatre, dodati so i muskantni orah i promešati.


Bešamel ravnomerno rasporediti u pleku preko karfiola, dodati gauda sir isečen na tanke listiće i zapeći sve zajedno u rerni na 200 stepeni dok ne dobije lepu rumnkastu boju.

Može se samostalno jesti ili može biti prilog uz pečeno meso ili kobasice...
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар